Emerald groen: de kleur van 2013 volgens Pantone

Blog > Kleuren > Emerald groen: de kleur van 2013 volgens Pantone
  • Emerald groen: de kleur van 2013 volgens Pantone
  • Emerald groen: de kleur van 2013 volgens Pantone
  • Emerald groen: de kleur van 2013 volgens Pantone
  • Emerald groen: de kleur van 2013 volgens Pantone

Geplaatst op: 11 december 2012

Vorige maand heb ik gepost over de kleur van 2013 volgens Akzo Nobel: Indigo blauw. Ook Pantone, de autoriteit op het gebied van kleuren met name voor de design-industrie, maakt ieder jaar op basis van haar analyses DE kleur van dat jaar bekend en voor 2013 is dat: Emerald groen.

Een levendige, stralende groen die enerzijds een gevoel van luxe en elegantie uitstraalt en ons aan de andere kant een gevoel geeft van harmonie en rust. Al sinds jaar en dag staat deze kleur bekend als een helende kleur, een kleur van schoonheid, gezondheid en welzijn en daarnaast is het de kleur van nieuw leven, groei en ontwikkeling. Een kleur dus die fijn voelt in deze toch best complexe tijd.

Mode, beauty en interieur
Deze mooie, warme, groene kleur zul je in 2013 veel gaan tegen komen in mode, make-up en natuurlijk ook in het interieur. Zo heeft het make-up merk Sephora bijvoorbeeld, in samenwerking met Pantone, een make-up lijn in deze kleurstelling ontwikkeld, die in maart 2013 wordt gelanceerd.

En deze sjieke groene Emerald kleur staat ook prachtig in ons interieur. Met een likje verf of mooie accessoires kunnen we ons huis een beetje verlevendigen, verjongen en een tikje sjiek maken, door de warme, diamantachtige uitstraling van deze kleur. Een prachtige kleur voor bijvoorbeeld de hal of de eetkamer, maar, met mate, ook en vooral voor de kinderkamer, vanwege wat ik eerder schreef over de kleur van groei en ontwikkeling.

2012 vs 2013
Wat opvalt is dat zowel Akzo als Pantone voor het vorige jaar, 2012, heldere oranje/roodachtige tinten als kleur van het jaar hadden gekozen (Pantone de rood/oranjetint ‘Tangerine Tango’ en Akzo Nobel ‘Juicy red’): energieke, opvallende, warme kleuren, die ons de energie geven waar op dat moment blijkbaar behoefte aan was. De kleuren voor 2013, de blauw- en groentinten, zijn koeler, sjieker, rustiger en harmonieuzer. Iets waar we wellicht in 2013 meer naar op zoek zijn. Kleuren kunnen enorm bijdragen aan onze ‘well-being’ en gemoedstoestand en daar spelen grote partijen als Pantone en Akzo goed op in. Ze voelen denk ik goed aan wat we (‘de mensen’) in bepaalde periodes nodig hebben… Mijn eetkamerwand is vorige maand ‘zeeblauw’ geschilderd… een mix van blauw en groen… en het voelt goed. Heel goed!

Bron en credits beelden: Pantone

Reageer

Vertel je vrienden over YoY!