5 tips voor meer ruimte in huis

Blog > Inspiratie > 5 tips voor meer ruimte in huis
5 tips voor meer ruimte in huis

Geplaatst op: 13 april 2016

Tijdens mijn interieuradviezen en -workshops krijg ik vaak de vraag hoe je een grote ruimte knusser kunt maken of juist hoe je een kleine ruimte groter kunt laten lijken. Hieronder geef ik je 5 tips hoe je heel gemakkelijk optisch meer ruimte kunt creëren in je (kleine) interieur:

Tip 1 – Waar licht is, is ruimte.
Een ruimte stopt waar het licht eindigt. Dus als je de bank bijvoorbeeld 20 cm van de muur af zet en daarachter een schemerlamp plaatst, dan lijkt een ruimte al snel groter. Of als je aan het eind van de gang een goede lamp zet of een meubel met goede verlichting erop, dan lijkt de gang al snel langer. Dus gebruik verlichting als tool om meer ruimte te creëren. Verlichting zorgt er ook voor dat een ruimte levendig blijft en de energie goed blijft doorstromen.

Tip 2 – Denk groot.
De meeste mensen zijn geneigd om in een kleine ruimte ook kleine meubels te gebruiken. Een ruimte lijkt echter optisch groter door er juist een paar grotere dingen in te zetten. Bijvoorbeeld één grote bank of hoekbank in plaats van een heel bankstel. Of één grote (opberg)kast in plaats van meerdere kleine kastjes. Voor accessoires geldt hetzelfde: maak groepjes van meerdere accessoires bij elkaar of kies voor één groot beeld of twee forse kandelaars bij elkaar. Deze hebben wel een grote (optische) aantrekkingskracht, maar het geheel blijft toch rustig.

Tip 3 – Gebruik hoge plinten.
Als je een smalle ruimte breder wilt laten lijken kun je – om het vloeroppervlak royaler te laten lijken- voor extra hoge opstaande plinten kiezen, in dezelfde kleur/materiaal als de vloer. Ook helpt het om de verlichting te richten op de lange zijwanden en met strepen zoals planken op de korte wanden kun je de breedterichting benadrukken.

Tip 4 – Kies voor een groot vloerkleed.
Kies bij het kopen van een vloerkleed voor een kleine ruimte, voor een karpet dat groter is dan je banken en fauteuils samen. Om de ruimte groter te laten lijken kun je het karpet beter tot ongeveer 20 cm onder de bank(en) en stoel(en) door laten lopen. Laat het karpet ook tot zeker 20 cm naast de bank doorlopen. Dit zorgt ervoor dat de gehele zithoek als één ruimte wordt beleefd.

Tip 5 – Spiegeltje, spiegeltje aan de wand..
Door spiegels te hangen op onverwachte plekken, lijkt het alsof de ruimte waarin je bent nog verder doorloopt. Het mooiste effect krijg je, als je niet precies kunt zien waar de spiegel eindigt en als je er objecten voor plaatst, die worden weerspiegeld. Spiegels zijn bovendien een hele subtiele manier om de hoeveelheid licht te vergroten zonder dat je gebruik hoeft te maken van (extra) kunstlicht. Zorg dat je jezelf niet kunt zien in de spiegel, maar dat je er wel in kunt kijken: dan is het optisch bedrog het grootst. Let wel op – plaats geen spiegel recht tegenover de voordeur.

Probeer deze tips eens uit als jij ook in een kleine ruimte woont. Je zult zien dat het effect meteen zichtbaar is! Succes!

Wil jij onder mijn persoonlijke begeleiding aan de slag met je eigen interieur? Doe dan mee aan mijn interieurworkshop op zondag 24 april in Amsterdam. Schrijf je hier in. Er zijn nog een paar plekjes vrij, dus wees er snel bij!

 

 

Reageer

Vertel je vrienden over YoY!